Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzası ile birlikte yayınlanan Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’nde yer alan “Kamu kurum ve kuruluşlarının basını izleme ile ilgili birimleri ve kütüphane dokümantasyon merkezleri hariç hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak" ibaresine basın yayın temsilcilerinden tepki geldi. Yerel basın, gazetelerin pandemide yaşadığı zorluklara değinerek, ‘Basından tasarruf olur mu?’ diye sitem etti.
Cumhurbaşkanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan Tasarruf Tedbirleri Genelgesi ile kamu kurum ve kuruluşlarında maddi kısıtlama uygulanacağı açıklandı. Uygulanacak harcama kısıtlamasında gazete alımlarının da olmasına ise basın temsilcilerinden sert tepki geldi. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Basın Yayın Gazeteciler Cemiyeti Genel Başkan Yardımcısı Orhan Kızılaslan, yerel basın yayın kuruluşlarının pandemi sürecinde olumsuz bir mali tablo çizdiğine dikkat çekerek alınan kararın üzücü olduğunu belirtti.
BAŞKAN KIZILASLAN: İLETİŞİM BAŞKANLIĞI DERHAL DEVREYE GİRMELİDİR
Başkan Kızılaslan, yerel basın yayın kuruluşlarının birçok sorumluluğu yerine getirmesine rağmen Basın İlan Kurumu tarafından tatmin edici ödemelerin yapılmadığının altını çizerek, “ Yerel basının kazancı günden güne eriyor. Basın ilan Kurumu tarafından yerine getirilmesi gereken yükümlülükleri uyguluyoruz. Fakat yapılan ödemeler maalesef yeterli gelmiyor. Hal böyleyken Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan bu Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’nin basın kuruluşlarına yönelik maddesi kabul edilemezdir. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından, ilgili madde hususunda yetkililer bilgilendirilmeli, özellikle yereldeki basın yayın kuruluşlarının yaşadığı olumsuz durum izah edilmelidir.
KAMUNUN SESİ BASIN DESTEKLENMELİ, UNUTMAMALI Kİ DEVLETİ YÖNETENLER İLE VATANDAŞ ARASINDA BASIN, BİR KÖPRÜ GÖREVİNDEDİR
Yayımlanan genelgenin basına ilişkin maddesini açıklayan Başkan Kızılaslan, “ Genelgede ‘Kamu kurum ve kuruluşlarının basını izleme ile ilgili birimleri ve kütüphane dokümantasyon merkezleri hariç hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone olunmayacaktır. İdare faaliyetlerini tanıtmaya yönelik rapor, kitap, dergi, bülten vb. yayınlar basılmayacak, bu dokümanların hazırlanması ve paylaşımı elektronik ortamda yapılacaktır. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından bastırılması zorunlu görülen dokümanlar ihtiyaç sayısı kadar bastırılacak ve ekonomik malzeme kullanımı tercih edilecektir’ İfadeleri yer aldı. Bu ifadeler neticesinde finansman yetersizliği yaşayan ve zor dönemden geçen basın temsilcilerinin değeri sorgulanmaktadır. Gelinen süreçte kamunun sesi basın yayın kuruluşlarının devletin eliyle de desteklenmesi beklenmektedir” dedi.
Bir Yorum Bırakın