Gaziantep basın meslek örgütleri İHA Muhabiri Ahmet Demir'in maruz kaldığı şiddet olayının ardından biraraya gelerek ortak bir yazılı açıklama yaptılar. Dernek başkanları açıklamada yaşanan olayın basın tarihinde kara bir leke olarak anılacağına dikkat çekerek, olayın takipçisi olacaklarına dikkat çektiler.
DERNEKLER ŞİDDETE KARŞI TOPLANDI
Güçlü Anadolu İnternet Gazetecileri Derneği Başkanı Levent Özkurt, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Kızılaslan, Gaziantep İnternet Medyası Derneği Başkanı Aydın Akyürek, Çağdaş Gazeteciler Derneği Gaziantep Şube Başkanı Aslı Emektar ve Basın Emekçileri Derneği Başkanı Fatih Demirtaş geçtiğimiz günlerde yaşanan tokat skandalı sonrasında olayın öncesi ve sonrasını değerlendirerek ortak br açıklama yaptılar.
Yapılan yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi:
MESLEKTAŞIMIZIN YANINDAYIZ
''Kentimizde görev yapan İhlas Haber Ajansı çalışanı Ahmet Demir'in maruz kaldığı sözlü ve fiili şiddete olan tepkimizi ve bu vahim olayın öncesi ve sonrasında yaşananları kamuoyuna anlatmak amacıyla Gaziantep basın meslek örgütleri olarak ortak bir açıklama kararı aldık. Çünkü, yaşanan tokat skandalı sonrasındaki gelişmelerde kabul edilir düzeyde değil. Bu konuda olayın sosyal medyaya yansımasından sonra ilk açıklamayı biz yaptık ve kentimizdeki basın kuruluşları da haber ve yorumlarıyla basın emekçisi arkadaşımıza sahip çıktık. Ancak, basın tarihinde ender görülebilecek bu olayın tekrar yaşanmaması için gündemde tutulmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle şiddete maruz kalan meslektaşımız Ahmet Demir'in hukuki süreçte de yanında olarak, kent basınına atılan bu tokatın takipçisi olacağız.
SÜRECİ TAKİP EDİYORUZ
Süreci takip ettiğimizde gördük ki, ikinci bir tokatın da Ahmet Demir’in çalıştığı kurumun Müdürü Orhan Akın’dan geldiği ortaya çıktı. Ahmet Demir, olayı anlatırken yaptığı açıklamada “Muharrem Sarıkaya benden özür dilemeye çalıştı. Müdürüm ısrarla kabul etmemi istedi bende kabul ettim” sözleri olayı ayrı bir boyuta taşıdı. Çalışanına atılan tokatın hesabını sorması gereken İHA Bölge Müdürü Orhan Akın’ın barıştırmak ve olayı kapatmak anlamında efor sarf etmesi basın camiasından herkesin tepkisini aldı. Çünkü, söz konusu olayda İHA'nın kurumsal kimliği de ciddi şekilde zarar görmüştür. Hem kurumuna hem de çalışanına yapılan hakaret ve şiddete olay anında tepki vermesi gereken İHA Bölge Müdürü Orhan Akın'ın, konuyu kapatmaya çalışma gayretini anlamakta güçlük çekiyoruz.
GAZİANTEP BASINI BU TOKATI HAK ETMEDİ
Basın emekçileri daha öncede defalarca şiddete uğramıştı. Ancak, bu son olayın muhatabının bir basın mensubu olması endişe ve üzüntümüzü bir kat daha arttırmıştır. Kent olarak düşman işgalinden kurtuluşumuzun 100. yılını idrak ettiğimiz şu günlerde, kentimizin imajına ve kurtuluş mücadelesinde önemli rol oynamış Gazi kentin basın çalışanlarına tokat atma cüreti gösteren Muharrem Sarıkaya, görevden el çektirilse ve görevi bıraktığını açıklasa da adalet önünde bunun hesabını vermelidir.
Sonuç olarak, tüm kamuoyu şunu iyi bilmeli ki, biz gazeteciler için hiçbir haber insan hayatından, onurundan, kentin ve ülkemizin ali menfaatlerinden önemli değil. Bizler bu şiar ile mesleğimizi icra ederken, haklı olarak muhataplarımızdan da aynı duruşu sergilemelerini bekleriz.
BASIN HALKIN SESİ VE KULAĞIDIR
Basına uygulanan şiddet ve atılan tokat halkın haber alma özgürlüğüne atılmış olarak kabul edilir. Muharrem Sarıkaya gibi kendi mesleğini ayaklarına altına alan bir isimle aynı camiada olmaktan da büyük bir üzüntü duymaktayız. Bu vesileyle, bu tür olayların tekrar yaşanmamasını diliyor ve başta da söylediğimiz gibi kent basın örgütleri olarak bu olayı ne unutacağız ne de unutturacağız ve sonuna kadar takip edeceğiz.''
Bir Yorum Bırakın