Gönder

RAMAZAN AYINDA NASIL BESLENMELİYİZ?

Editör: Medya27
Yayın : 1 Ocak 2023 09:00
Güncelleme : 27 Mart 2023 23:30


3672b018-0907-4558-9ab1-2304b9071aac (1)

Tecrübe bilgi ve birikimleriyle alanında uzman  ve ülke genelinde tercih edilen isimlerden birisi olan ve son dönemde Online Beslenme Danışmanlığı çerçevesinde ismi ülke dışnda da duyulmaya başlayan  Diyetisyen İpek Ezgi Öksüzoğlu, Ramazan ayında beslenme konusunda merak edilen konular hakkında önemli detaylara dikkat çekti.  Bu dönemde kilo kontrolü ve besin seçiminin de önemli olduğuna dikkat çeken Öksüzoğlu, sağlıklı bir beslenme için uzmanlardan destek alınması gerektiğine vurgu yaptı.

YAZARIMIZ FERAH UZUNDURUKAN MERAK EDİLENLERİ SORDU?

Birçok konuda önemli isimlerle röportajlar yapan Medya27 Yazarı Ferah Uzundurukan, bu kez sağlıklı beslenme hakkında Diyetisyen İpek Ezgi Öksüzoğlu’na sorularını yöneltti. Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz? Bu süreçte kilo kontrolü için neler yapılmalı? Ve besin seçimi konularında merak ettiktiğiniz soruların cevaplarını bulacağınız röportajda Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin püf noktaları da yer alıyor.

UZUNDURUKAN: Öncelikle okuyucularımıza siz bir tanıtmak isteriz. Kısaca anlatır mısınız,  Diyetisyen İpek Ezgi Öksüzoğlu kimdir?

 

 ÖKSÜZOĞLU: 2016 yılında Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden başarıyla mezun oldum ve 2021 yılında da Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı’ndan tezli yüksek lisans çalışmamı tamamlayarak Uzman Diyetisyen olmaya hak kazandım.

Medicana International Ankara Hastanesi, Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi, Numune Hastanesi gibi değerli kurumlarda internlük yapma fırsatı buldum ve çalışma hayatıma Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sorumlu Diyetisyeni olarak başladım.

Daha sonrasında pek çok özel hastane ve kurumda bebeklik döneminden yaşlılık çağına kadar farklı branşlarda çalışmalarımı sürdürdüm. Bu süreçte yüzlerce danışanımla çok başarılı sonuçlar aldık.

Dijitalleşen dünya ile birlikte Online Beslenme Danışmanlığı çerçevesinde tüm dünyadan ve ülkemizin her yerinden bana başvuran danışanlarımla beraber çalışmalarımı yürütmeye devam ediyorum.

UZUNDURUKAN: Ramazan ayına girdiğimiz bu günlerde en çok sorulan soru ile başlamak istiyorum. Birçok insan oruç tutmasına rağmen kilo almaktan şikayetçi. Uzun saatler aç kalındığı halde kilo alınmasının nedeni nedir? 

 

BESLENME UZMANLARINDAN DESTEK ŞART

 ÖKSÜZOĞLU: Ramazan ayları elbette beslenme düzenimiz değişiyor ve bir ibadeti yerine getirme çabamız oluyor. Bu noktada doğru planlamayla kilo vermek veya ağırlığımızı sabit tutmak mümkün olsa da doğru taktikleri uygulayamazsak kilo alarak ve yağ oranını artırarak süreci tamamlıyoruz. Bunun sebebi; uzun saatler boyu açlığın ardından ağır iftar yemekleri, sahur yapmama veya sahurda beslenmeyi doğru planlayamama, susuz kalma, açlığa bağlı olarak fiziksel aktiviteleri azaltmak sayılabilir. Bunlar için mutlaka beslenme uzmanlarından destek alarak ilerlemek gerekiyor.

UZUNDURUKAN: Suyun kilo kontrolü dışında öncelikle  vücudumuz için yararları saymakla bitmez. Peki su içmenin doğru zamanlaması var mı? 

SU TÜKETİMİ ÖNEMLİ BİR NOKTA

 ÖKSÜZOĞLU: Su tüketimi; kilo kaybı, metabolik faaliyetler, hücrelerin, dokuların ve organların faaliyetleri için birincil öncelik sayılır. Bu sebeple su tüketimi oldukça önemli. Sağlıklı yetişkin bireylerin günde 8-10 su bardağı su içmesini tavsiye ediyoruz. Egzersiz alışkanlığı varsa ya da yaz aylarında bu miktarı artırmanızı öneririm. İstediğiniz zaman su için, yeter ki için.


UZUNDURUKAN : Tatlı ve tatlı krizleri desem... Bunun nedeni nedir, tatlı vücudumuzun en büyük düşmanı mı ve en masum tatlı hangisi?

TATLI TÜKETİMİ DENGELİ OLMALI

ÖKSÜZOĞLU: Tatlı krizleri pek çok farklı sebebe bağlı olarak ortaya çıkıyor. Benim önerim, öncelikle endokrinolojik sebepleri elemeniz olacaktır. Bu sebeple mutlaka bir dahiliye uzmanı ya da endokrinologla görüşüp kan tahlili vermeli ve gerekliyse düzenli olarak kontrollere gitmelisiniz. İnsülin direnci, diyabet, PCOS, tiroit hastalıkları gibi kronik hastalıklar insülin çalışma mekanizmasına zarar vererek tatlı krizi yaşamanıza sebep olur. İkinci olarak öğün saatlerinin düzensizliği ve yetersiz beslenme sizi gün içinde hipoglisemi durumuna sokar ve tatlı arayışına başlarsınız. Obezite de insülin salınım ve hücre içi kullanım sistemine hasar verdiği için benzer durumlar görülür. Bu nedenle mutlaka bir diyetisyene başvurmalısınız. Duygusal beslenme de yine tatlı krizlerinin önemli bir sebebi olabiliyor. Bu açıdan da bir psikolog ve diyetisyen iş birliğinde çalışma yapılması gerekiyor.

Tatlı veya tuzlu fark etmez, besinlerin sadece besin olduğunu fark etmek önemlidir. “Suçlu” veya “masum” şeklinde yaklaşmak yerinde bir bakış açısı olmaz. Doğru porsiyon ve sıklıkta istediğiniz her şeyi yiyebilirsiniz. Daha hafif olması açısından meyve tatlıları veya sütlü tatlılar tercih edilebilir.

UZUNDURUKAN : Günümüz insanı kilo kontrolü, doğru beslenme ve spor konusunda size göre nasıl bir bilince sahip?

KİLO KONTROLÜNDE DORĞU TERCİHLER

271173563_444178857328919_4939668452887080802_n

ÖKSÜZOĞLU :Ben eskiye göre hem daha başarılı hem de daha başarısız buluyorum bilinçlenme durumunu. Çünkü artık sosyal medya var ve bilgiye ulaşmak daha kolay. Bu da belli bir aşamaya gelinmesini sağladı. Öte yandan yanlış bilgiler de çok hızlı yayılıyor ve bilindiği düşünülen şeyler aslında gerçek dışı olabiliyor. Okumak, sorgulamak, araştırmak çok önemli. Elbette bir de uygulamak. Çünkü günümüzde kolaycılık daha çok arzulanan bir durum. Her şey bilseniz bile uygulamazsanız bir gelişme göstermezsiniz. Türkiyedeki obezite oranının %30’ları geçmesi de bunu doğruluyor zaten. Ve elbette her işin uzmanıyla ilerlemelisiniz.  Ve lütfen her başvurduğunuz kişinin uzmanlığını sorgulayın. Diyeti diyetisyen yazar başkası değil.

Kadınlar kadar ülkemizde erkekler de bu konulara oldukça önem veriyor ve dikkat ediyorlar. Bu takdir edilmesi gereken bir durum. Kadınlar duygusal yemeye daha yatkın ve daha sosyal yapıdalar. Bir araya gelmeyi, güzel yemekler yapmayı, yemeyi ve paylaşmayı seviyorlar bu da elbette bir etken. Öte yandan yaradılış olarak; ortalama bir erkeğin vücut kompozisyonu ve hormonları kadından daha farklı ve kas oranı daha yüksek. Dolayısıyla metabolizma hızları da ortalama bireylerde cinsiyetler arasında farklı. Bu da kadınları erkeklere göre daha kilo almaya müsait hale getiriyor.


UZUNDURUKAN: Değişen yeni hayatlarımız artık son zamanlarda online diyetleri hayatımıza soktu. Siz bir diyetisyen olarak online diyet veriyor musunuz? Bunun farkı nedir?

275093413_480221250391346_8583633662561568403_n

ONLİNE DİYET VERİMLİ Mİ?

ÖKSÜZOĞLU : Online diyet sistemi hepimiz için pek çok alanda büyük bir kolaylık sağladı . Pandemi ile beraber ben de online diyet sistemi ile çalışıyorum. Artık dijital bir çağdayız ve telefonunuz varsa Türkiyenin ve dünyanın her yerinden online diyete katılabilirsiniz. Whatsapp üzerinden günlük takipler, haftalık görüntülü görüşmeler, her hafta değişen kişiye özel hazırlanmış listeler ile ilerliyoruz. Yüz yüze görüşmeler eskiden bu imkanı sağlayamıyordu çünkü randevu saatine yetişmek için işten çıkıp trafiğe giriyordunuz ve elbette belli bir süre zarfında görüşme yapabiliyordunuz. Ben danışanımı bir sonraki randevusuna gelene kadar görme veya takip etme fırsatı bulamıyordum. Ancak bu şekilde tüm öğünlerini, egzersizlerini, su tüketimlerini ve uyku düzenlerini takip etme ve motive etme fırsatı buluyorum.

UZUNDURUKAN: Ve bir de tabii önümüz yaz malum ve yine insanlar özellikle kadınlar incelme derdinde. Buna yönelik de çabuk zayıflama adına birçok insan şok diyetler uyguluyor. Birkaç gün süren detokslar, hızlı uygulanan diyetler için ne söyleyebilirsiniz?

ŞOK DİYETLERİN HANDİKAPLARI VAR

ÖKSÜZOĞLU : Çok kez söylenmiştir eminim ama kısa vadede yaptığınız, kolaycılıkla elde ettiğiniz her şeyin bedelini ödersiniz. Hayatta bir hedefiniz varsa ve buna tam olarak ulaşmak istiyorsanız emek vermeli, zaman ayırmalı ve yaşamınıza entegre etmelisiniz. Beslenme de aynı böyle bir sistemle işler ve doğruyu söylemek gerekir ki vücudumuz çok mükemmel bir sistem, aptal değil. Kandırdığınızı düşündüğünüz noktada metabolizmanızın tokadıyla karşılaşırsınız. Ve bu tarz uygulamalarda sonuç aldığınızı düşünürsünüz ancak verdikleriniz size fazlasıyla geri döner. Bir noktadan sonra metabolizma artık o kadar hasar görmüş olur ki toparlamak için çok daha fazla emek harcamanız gerekir. Ya da geri dönüşsüz rahatsızlıklar yaşarsınız. Bedeniniz her mevsim sizinle. O eviniz, ona iyi bakın. Sürdürülebilir, keyif aldığınız, sağlıklı listelerle muhteşem sonuçlar alabilirsiniz.


UZUNDURUKAN: Türk insanının vücut tipi/genel kilosu hakkında nasıl bir değerlendirme yaparsınız? Malum Türk mutfağımiz geniş ve lezzetli bir yelpazeden oluşuyor. Sizin fikriniz nedir?

AKDENİZ DİYEYTİ VE ALIŞKANLIKLAR

ÖKSÜZOĞLU : Türk insanının ötesinde dünyada elbette artık gıdaya ulaşım güçlükleri, işlenmiş ve şekerli gıda tüketiminde artış, doğadan ve doğaldan kopmak beslenmemizi değiştirdi. Obezite ve kronik hastalıklarda dünya genelinde patlama yaşanıyor. Biz aslında o kadar şanslıyız ki! Çünkü bir Akdeniz ülkesiyiz. Dünya Mirası Listesinde yer alan ve her sene en iyi diyet seçilen Akdeniz Diyeti gerçeği varken bunun avantajını yaşamalıyız diye düşünüyorum. Üstelik zengin bir mutfak kültürümüz, yemek pişirme alışkanlığımız var. Çoğu ülkenin bir mutfak kültürünün bile olmadığını düşünürsek doğru seçimleri yapmak, daha iyi beslenme alışkanlıkları yakalamak, egzersiz yapabilmek için çaba sarf etmek tamamen bizim seçimimiz. Ben problemlere değil “ Daha iyisini nasıl yaparım” diyen gelişimci bakış açısına inanıyorum. Şikayetler, bahaneler, kolaycılıklar belki bizi rahatlatır ama daha iyisine yürümemizi engeller.

UZUNDURUKAN: En sağlıklı 5 besin nedir desem? Yani mutlaka hayatımızda olmalı, mutlaka yemeliyiz diyebileceğiniz besinler var mı? Neleri hayatımızdan eksik etmemeli ve neleri daha az yemeliyiz?

download

HANGİ BESİNLERİ TERCİH ETMELİYİZ?

ÖKSÜZOĞLU : Hiçbir besin mucize değil. Beslenme söz konusu olduğunda büyük resme bakmak oldukça önemli. Çünkü totalde her şey kötü gidiyorsa 5 besin sizi kurtarmaz. İlaç ve zehir arasındaki farkı dozun belirlediği gibi, size besinin etkisi de böyledir. Tek tip beslenmek işte bu nedenle yararsızdır. Beslenmenizi zenginleştirin ve sağlıklı tam tahıllar; zeytinyağı, kuruyemişler, avokado gibi sağlıklı yağ kaynakları, yumurta, balık ve et ürünleri gibi iyi protein kaynakları, rengarenk sebze ve meyve gruplarıyla beslenmenizi çeşitlendirin.

 

 

Bir Yorum Bırakın

Popüler Yazılar

BAŞKAN ATASOY’UN 30 AĞUSTOS MESAJI

Antalya'da kar yağışı: Araçlar D400 yolunda kaldı

YARIYIL TATİLİNDE SPORTİF ETKİNLİKLERE BÜYÜK İLGİ

AYŞENUR GÖĞÜŞ YAZDI...ŞİDDET HARİTASINDA ŞAŞIRTICI TABLO

ŞAHİN, HAFTA SONU GAZİANTEP KÖYLERİNDE VATANDAŞLARLA BİR ARAYA GELDİ

BAŞKAN ATASOY’UN 30 AĞUSTOS MESAJI

SİYASET VE İŞ DÜNYASINI BULUŞTURAN NİKAH

BAŞKAN KAPLAN’IN BAYRAM MESAJI

SÜPERBABA OKULLARI GAZİANTEP’TE HİZMETE AÇILIYOR

SPOR FIKRASI

BİR YILLIK MAAŞIMI DEPREMZEDELERE BAĞIŞLAYACAĞIM

SON İL GENEL MECLİS BAŞKANI MİLLETVEKİLLİĞİ İÇİN ADIMINI ATTI

Gaziantep’te eşini öldüren madde bağımlısı koca tutuklandı

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Rum kesiminin füze savunma sistemini güçlendirmesine tepki gösterdi

Antalya'da kar yağışı: Araçlar D400 yolunda kaldı

Nöbetçi Eczaneler

21 Kasım 2024 Perşembe Günü Nöbetçi Eczaneler

TAKIMLAR O G B M A Y AV P
Galatasaray 11 10 1 0 32 11 21 31
Fenarbahçe 11 8 2 1 27 9 18 26
Samsunspor 12 8 1 3 24 13 11 25
Eyüpspor 12 6 4 2 18 11 7 22
Beşiktaş 11 6 3 2 19 10 9 21
Göztepe 11 5 3 3 19 13 6 18
Sivasspor 12 5 2 5 17 20 -3 17
Başakşehir 11 4 4 3 17 14 3 16
Kasımpaşa 12 3 5 4 16 19 -3 14
Konyaspor 12 4 2 6 14 20 -6 14
Antalyaspor 12 4 2 6 15 24 -9 14
Rizespor 11 4 1 6 10 19 -9 13
Trabzonspor 11 2 6 3 12 14 -2 12
Gaziantep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
Bodrum FK 12 3 2 7 10 16 -6 11
Alanyaspor 11 2 4 5 9 14 -5 10
Hatayspor 11 1 3 7 10 18 -8 6
Adana Demir 11 0 2 9 9 25 -16 2
TAKIMLAR O G B M A Y AV P
Kocaelispor 12 8 1 3 17 12 5 25
Bandırmaspor 12 7 3 2 17 10 7 24
Erzurumspor FK 12 7 1 4 17 8 9 22
F. Karagümrük 12 6 3 3 26 13 13 21
Iğdır F.K 12 6 3 3 17 10 7 21
Ankaragücü 12 6 1 5 18 12 6 19
Çorum Fk 12 5 4 3 14 12 2 19
Boluspor 12 5 3 4 15 11 4 18
Şanlıurfaspor 12 5 3 4 21 19 2 18
Manisa FK 12 5 2 5 16 12 4 17
Erokspor 12 5 2 5 19 16 3 17
Ümraniyespor 12 5 2 5 18 17 1 17
Pendikspor 12 5 2 5 13 15 -2 17
A. Keçiörengücü 12 3 6 3 13 15 -2 15
Gençlerbirliği 12 4 3 5 10 12 -2 15
İstanbulspor 12 4 2 6 14 15 -1 14
Amed Sportif F. 12 3 5 4 10 12 -2 14
Sakaryaspor 12 3 4 5 15 18 -3 13