Her alanda gelişmişlik gösteren ve kendini her konuda ön plana çıkaran Gaziantep’te;
Eğitim konusu da sanayileşme kadar ön planda tutuluyor mu?
Eğitimle ilgili yapılan projeler yeterli mi?
Sınavlara hazırlanan öğrenciler doğru yönlendiriliyor mu?
Öğretmenler, öğrencilere gerekli özveriyi ve ilgiyi veriyor mu?
Üniversiteler bu konunun ne kadar farkında?
Aileler yeteri kadar bilinçlendiriliyor mu?
Gaziantep’te eğitimin şu an ki durumu…
Gaziantep’te eğitimle alakalı tabi ki de pek çok çalışma ve seminer yapılıyor. Ama yapılan çalışmaların çoğu günü birlik. Şimdiki zamanı bir şekilde atlatırız ama önümüzdeki 5 yıl sonra ki eğitim durumunu bilemeyiz fakat çabalayabiliriz.
Şöyle bir söz vardır;
Bir yıl sonrasıysa düşündüğün, tohum ek. Ağaç dik, on yıl sonrasıysa tasarIadığın, Ama düşünüyorsan yüz yıl ötesini, halkı eğit o zaman… Bir kez tohum ekersen, bir kez ürün alırsın, Bir kez ağaç dikersen, on kez ürün alırsın, Yüz kez olur bu ürün, eğitirsen toplumu.
Eğitim bir toplumun temel taşıdır. Eğitimsiz bir millet meyve vermeyen ağaca benzer. Çocuğuna anne karnından itibaren gerek klasik müziklerle gerekse farklı yöntemler kullanılarak bir şeyler aşılamaya çalışan aileler olduğu gibi tam tersi doğumundan büyüyüp gelişmesine kadar hiçbir çaba göstermeyen de…
Buradan yola çıkarsak eğitim ilk olarak aile ile başlıyor diyebiliriz. Çünkü çocuklar aileden, çevresinden ne görürse onu taklit eder ve kendine rol model alır. Örneğin bir ilkokul öğrencisini ele alalım okula yeni yeni alışmaya başlamış ve derslere adapte olup odaklanma sürecinde. Ama sürekli gelişen ve ilerleyen teknoloji çağında okula yeni başlayan bir çocuğun adapte olması ne kadar kolay?
Ailesinin ona ders çalış, ödevlerini yap derken hatta ödevlerini yaptırırken bile onun yanında telefonla uğraşması ne kadar doğru?
Gaziantep’te aile ve çocuk gelişimi…
Çalışan anne ve babalar çocuklarına çok geniş bir zaman dilimi ayıramıyorlar. Bunun sebebi ise iş çıkışı eve geldiklerinde yorgun ve halsiz olmalarıdır. Çalışan bir anne çocuğuyla evde en fazla 1 veya 2 saat zaman geçirebiliyor. Çocukta evden çok gündüz bakım evleri veya kreşlerde zaman geçirdiğinden dolayı orayı ailesinden daha çok benimsiyor. Peki bu konunun çözüme kavuşması için neler yapılabilir;
1)Çalışma sahalarına yakın yerlere veya çalışma alanlarının içine kreşler yapılması,
2)Ebeveynleri bilinçlendirecek seminer ve projelerin çoğaltılması…
Gaziantep üniversite tercihi listesinde neden sonlarda…
Gaziantep’te üniversite okuyan öğrencilerin çoğu hayat pahalılığından şikayet ediyor ve bu sebeple üniversite tercih ederken Gaziantep’i göz ardı ediyorlar.
Tercih edilmeme nedenleri neler?
Devlet yurtlarının bile her ay 570 TL aidat istemesi,
Yurtlarda yemek ve kahvaltının belli bir porsiyondan sonrasının ücretli olması,
Şehirde ki ulaşım ücretlerinin sürekli artması,
Staj döneminde belirli ve sabit bir ücret verilmemesi…
ÇÖZÜM
Gaziantep’te eğitim başarı oranın arttırılması için öncelikle sorunun kaynağına inmek gerekiyor. Bu süreçte yüzlerce okul yapıldı. Ama sonuç yine aynı. Sadece fiziksel yapıyı iyileştirerek başarı kalitesi yükseltilemiyor.
Bu nedenle ciddi bir alt yapı çalışması yapılması lazım. Bu konuda kentteki üniversitelerinde ellerini taşın altına koyması gerekiyor. Aksi halde başarı oranının yükselmesi hayal olur.
Bir Yorum Bırakın