Hafızalarımızda "Şarlo" karakteri ile yer edinen İngiliz sinema yönetmeni, oyuncu, yazar ve komedyen Charlie Chaplin, sahneye çıktığında seyircilere bir şaka yapar ve herkes gülmeye başlar.
Charlie aynı şakayı tekrar yapar ve bu sefer birkaç kişi güler.
Aynı şakayı bir kez daha yapar ve bu sefer kimse gülmez.
Sonra şöyle der: “aynı şakaya defalarca gülemiyorsunuz. O zaman neden aynı şey için tekrar tekrar ağlıyorsunuz?”.
Düşünen Akıl Charlie Chaplin, sonrasında salondaki izleyicilere şu harika tavsiyeleri aktarır;
* Bu dünyada hiçbir şey kalıcı değildir, endişelendiğimiz şeyler bile.
* Yağmurda yürümeyi severim, çünkü kimse gözyaşlarımı göremez.
* Hayatta en boş geçirdiğimiz günümüz, GÜLMEDİĞİMİZ gündür.
***
Yazıya böyle bir girizgâh ile başladım. Çünkü, yaşayan bir varlık olan kentlerinde gülmeye, enerjisini yükseltmeye ihtiyacı vardır. Önceki yazılarımda sorunları ve çözüm önerilerini naçizane dile getirmeye çalıştım. Tabi, olumlu olumsuz tepkiler geldi. ‘’Bu kentte hiç iyi giden bir şey yok mu?’’ diyenlerin yanı sıra, ‘’Negatif gündemden bıktık. Artık yüzümü güldürecek, haberlerde almak istiyoruz’’ manasında geri dönüşler de aldım.
***
Ancak, şunun altını özellikle çizmek isterim; gazeteci, yaşadığı coğrafyanın sorunlarını tespit ederek, yaşamsal alana katkı sunabilir. Elbette, Gaziantep’te güzel şeyler oluyor. Ankara’da TBMM’de muhabirlik yaptığım dönemde, Gaziantep adına çok güzel şeyler duydum ve il dışına çıkınca kentin değerlerini daha iyi analiz etme, farklı kentlerle kıyaslama imkânı bulmuştum.
‘’Marifet iltifata tabidir’’ diyerek bu hafta Gaziantep’te ‘BARDAĞIN DOLU TARAFINA’ yönelik bir analiz yapmaya çalışacağım. Lakin, şu ince çizgiye lütfen dikkat edelim; kentimizin başarılı olduğu alanları, sorunların üzerini örtmek için araç yapmayalım.
ÇÜNKÜ;
‘Yeni Dünya’da sözde değil, özde ‘MARKA ŞEHİR’ olabilmemiz için hormonlu büyümeyen, tarımı, bilimi, teknolojisi, sanayisi, sporu kısacası, tüm katmanlarıyla eşit gelişen bir kent olmanın büyük hayalini kurmak zorundayız.
***
Gaziantep’i diğer illerden ayıran özellikleri, seçimlerdeki ilginç istatistiğini, CHP’nin Gaziantep çıkarmasını ve iktidar ile muhalefet arasındaki dengelerdeki etkisinin ortak paydasını çıkartabilmek için geçmişe kısa bir yolculuk yapmak ve günümüzle karşılaştırmak gerekiyor.
***
GAZİANTEP İKTİDARLARIN HEP CAN SİMİDİ OLDU
Kurtuluş savaşının meşalesini yakan Gaziantep, o tarihten bu yana aynı ruh ve şiar ile birçok alanda İLK’ler ve EN’lerle anıldı. Farklı zamanlardaki ekonomik krizlerde muhalefet tarafından eleştirilen iktidarlar, hep Gaziantep’in kriz yönetimindeki akılcı uygulamalarını model göstermişlerdir.
MESELA;
Suriyeli mülteciler Türkiye’ye ilk geldiğinde bu konu iktidar ile muhalefet arasındaki en ateşli tartışma olmuştu. 400 binden fazla Suriyeli’yi misafir eden Gaziantep’te, uyum sorunu akılcı şekilde çözülünce, daha az Suriyeli misafir eden kentlerde de tepkiler düştü. İktidar Gaziantep’i örnek göstererek, muhalefete cevap verdi.
***
Muhalefet ‘kriz ve işsizlik var’ diye eleştiri yaparken, iktidar temsilcileri, ‘’Gaziantep’te sanayici eleman bulamıyor’’ diye cevap vermişti.
Düşünün, dünya ülkelerinin küçülme rakamlarını açıkladığı bir dönemde, bir şehir ihracatta rekor üzerine rekor kırıyor ve Başkent Ankara’yı geçerek 5. Sıraya yükseliyor. Bununla da kalmıyor; sanayiciler kentteki yardım kampanyalarına destek veriyor, cami, okul yaptırıyor, yardımlaşma ve dayanışmada da ön saflarda yer alıyor. Bu yüzden, Gaziantep gibi kendi söküğünü dikebilen bir kente, siyaseten hakim olmak son derece önemlidir.
***
DİĞER ALANLARDA DA DURUM FARKLI DEĞİL
Pandemi sürecinde İktidar ile muhalefet arasında ‘MASKE’ krizi yaşandı. Ülke gündemi bu konuyla çalkalanırken Gaziantep’te, ‘15 günde 15 milyon maske’ üretildi ve bu girişim tüm kentlere ilham oldu. Tartışmaların şiddeti yavaş yavaş düştü.
Sonra uzaktan eğitimde tablet krizi yaşandı. Yine Gaziantep can simidi oldu. Gaziantep, 100 bin tablet dağıtımıyla yine krize adeta neşter vurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, öğrenci sayısının 3,5 milyonu geçtiği İstanbul'da dağıtılan 40 bin tablete karşı, tek başına 50 bin tablet dağıtan Gaziantep Şahinbey İlçe Belediyesi'ni örnek göstermişti.
Önceki yıllarda iktidar ile muhalefet arasında yaşanan Turizm tartışmasında da Gaziantep sahne aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, o tarihte Turizm şurasında Gaziantep’in gastronomi alanında UNESCO’ya katıldığını örnek göstermişti.
Diğer yandan iktidar ile muhalefet arasında çevreyi koruma konusunda yaşanan tartışmalara yine Gaziantep’in bir ilçe belediyesi model oldu. Şehitkamil Belediyesi, ‘Katı Atık Ayrıştırma Tesisi MÖP’ ve ‘Türkiye’nin En Büyük Biyolojik Göleti’ projeleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ödüllendirilmişti. Bu proje, daha sonra ülke geneline yayılarak devam etti.
Pandemi sürecinde yine ekonomik kriz tartışmaları yapılıyor. Muhalefete işaret edilen il yine değişmiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘’Her bir firma, sanayi tesisi Gaziantep’in yüzünü ağarttığı gibi 83 milyonun tamamıyla birlikte Türkiye için de gurur kaynağıdır. Gerek ülkemizdeki yatırımcılara, gerekse dünyanın farklı köşelerinde bir araya geldiğimiz iş insanlarına gösterdiğimiz örneklerin başında Gaziantep geliyor" demişti.
***
Son olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz haftaki AK Parti Grup Toplantısı'nda yaptığı açıklamada, ‘’Sadece Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in OECD Şampiyon Belediye Başkanları üyesi seçildiği Gaziantep’te, 148 adet güneş enerjisi santrali bulunuyor. Gaziantep, enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlama yolunda emin adımlarla ilerliyor" diyerek bu alanda da Gaziantep’i örnek gösterdi.
Krizlerdeki başarılı çıkışlarıyla , ‘’Türkiye’nin Marka Şehir’’ ödülünü alan, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘’Ben Gazianteplilerin gözlerinden nasıl öpmem. Çünkü onlar sadece Gaziantep'i değil tüm vatanı kurtardılar’’ dediği Gaziantep, aynı ruh ile hükümeti, muhalefetin eleştirilerinden kurtarıyor.
***
GAZİANTEP’TE YAKIN ZAMANDAKİ İLK’LER VE EN’LERE BAKACAK OLURSAK;
Ülkede tarım yok oluyor denilirken, Gaziantep 57 coğrafi tescilli ürünüyle Türkiye lideri oldu.
Pandemide okullardaki tedbirler tartışılırken, bütün okullarına güvenli okul sertifikası alan tek şehir oldu Gaziantep.
Bütün okullarında TÜBİTAK kitaplığı olan tek Büyükşehir. En çok DENEYAP atölyesine sahip şehir. 300 Beceri ve Tasarım atölyesiyle Türkiye lideri yine Gaziantep.
***
DEMEM O Kİ;
Daha saymadığım birçok örnek ile genel yaşama öncülük ederek, siyasete direk etki yapabilen Gaziantep, siyasi liderler tarafından iyi analiz edilmesi ve şifrelerinin doğru okunması gereken ayrıcalıklı bir kenttir. CHP’nin Gaziantep’te gerçekleştireceği, CHP Belediye Başkanları Buluşması'nı bu pencereden analiz etmek gerekir.
***
KILIÇDAROĞLU GAZİANTEP’İ İNCELEMEK İÇİN ÇOK GEÇ KALDI
Ana muhalefet partisi CHP sanki iktidarla değil, Gaziantep’in tezleri çürüten gelişimi ile mücadele veriyor. Yani, CHP birçok doğru eleştirisinde dahi Gaziantep gerçeği ile yüzleşiyor. Bu tablo CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da dikkatini çekmeye başladı.
NİTEKİM;
Cumhuriyet Halk Partisi, 18-20 Haziran'da Gaziantep'te Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da bulunacağı geniş katılımlı bir çalışma toplantısı gerçekleştirecek. 250 belediye başkanıyla birlikte milletvekilleri ve partinin üst düzey isimleri katılım sağlayacak. Bu toplantıda muhtemelen Gaziantep’in sanayisi, yerel yönetimleri ve kentin genel durumu mercek altına alınarak incelenecektir. Ancak, Ak Parti’nin İstanbul ve Ankara’da kalesini yıkan CHP, Gaziantep’i neden alamadığı yönündeki sorunun cevabını bulmak için biraz geç kaldı. Ama yine de CHP açısından akılcı bir hamle görüyorum Gaziantep çıkarmasını. CHP açısından son derece verimli sonuçlanacağını düşünüyorum.
***
PEKİ NEDEN GAZİANTEP?
CHP’nin Gaziantep çıkarmasında aklımıza ilk gelen soru şu; İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropoller dururken neden Gaziantep tercih edildi? Bu sorunun cevabını yukarıda anlatmaya çalıştım. Ama, CHP kurmayları ‘biraz daha detaylı bir analiz sonrası Gaziantep’te karar kılmışlardır’ diye düşünüyorum.
ŞÖYLE Kİ;
Gaziantep 2004 yılından önce CHP’nin kalesiydi. Yani bu kentte ezelden beri ciddi bir tabanı var.
29 Mart 1989’daki yerel seçimlerde ; "Büyükşehir" sayısı 8'di... Adana, Ankara, Bursa, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya.
Büyükşehirlerden Bursa'yı DYP, Konya'yı RP almıştı.
Aralarında Gaziantep’inde bulunduğu 6 ilin tamamını SHP almıştı.
O tarihte, Kilis, Nizip, Oğuzeli, Şahinbey, Şehitkamil gibi ilçeler de SHP’ye geçmişti.
ANCAK,
Gaziantep'te 2004 yerel seçimlerinde Asım Güzelbey 177 bin 529, Celal Doğan ise 103 bin 342 oy aldığında kale yıkılmıştı.
Bu sonuçlar artarak genel seçimlere de yansıdı;
2011 Gaziantep Genel Seçim Sonuçlarında Ak Parti 61.85, CHP ise; 19.43 oranında oy almıştı.
2017 Referandumda Gaziantep’ten yüzde 62.5 Evet çıkmıştı.
2018 Cumhurbaşkanı seçiminde, Recep Tayyip Erdoğan yüzde 63.93, Muharrem İnce ise ancak yüzde 21.76 oranında oy alabilmişti Gaziantep’ten.
2018 Milletvekili seçiminde Cumhur İttifakı yüzde 64.7 alırken, Millet ittifakı yüzde 22.97’de kaldı.
Son yapılan yerel seçimde İstanbul ve Ankara’ya kalesini tekrar inşa eden CHP, Gaziantep’te yine hayal kırıklığı yaşadı ve Fatma Şahin yüzde 53.9 oy ile tekrar başkan oldu. İlçelerin çoğunda da AK Parti seçimleri kazandı.
Yani, CHP Gaziantep’te bir türlü yükselemiyor ve İstanbul ve Ankara’yı aldığı bir seçimde dahi Gaziantep’te yenilgiye uğradı. İşte bu noktada çok akılcı bir hamle yapılması gerekiyordu ve Gaziantep çıkarması organize edildi.
***
CHP KURMAYLARI 2023’ÜN ALT YAPISINI HAZIRLIYOR
Malumunuz ana akım medyada açık oturumlarını ‘erken seçim’ meşgul etmeye başladı. Erken seçimin kaçınılmaz olduğunu düşünen ve her fırsatta dile getiren CHP kurmayları, bu kez Gaziantep’e dört elle sarılmaya hazırlanıyor. Seçim 2023’te yapılsa dahi bu strateji değişmeyecektir. Öngörüm şu ki; CHP, bu kez Gaziantep Büyükşehir’e çok önemli ve sürpriz bir ismi aday gösterecektir.
CHP Gaziantep’te kazanmak istiyorsa, önce teşkilat yapısını güçlendirmeli ve ciddi bir değişim yapmalı. Yeni genç isimler belirleyerek, Gaziantep’te 89 ruhunu inşa etmeli. Ankara’dan il başkanı değiştirir veya atarsa, bir adım ilerleme kaydedemez. Tabii, Gaziantep öyle bir iki çalıştay yaparak analiz edilecek kolay bir kent değil. CHP kurmayları, Gaziantep’te sürdürülebilir bir analiz projesini bu ilk buluşmada yazmaya başlamalı.
***
ÖZETLEMEK GEREKİRSE;
Birçok alanda Türkiye’nin gözbebeği olan Gaziantep çok renkli bir seçime ev sahipliği yapacak. Zira, Gaziantep’in seçim sonuçları genel sonuçları hep doğrulamıştır. Tabi, CHP ve diğer muhalefet partilerin eli güçleniyor. Pandemi nedeniyle esnafın yaşadığı sıkıntılar, 128 milyar meselesi, son dönemde siyaset, mafya ve medya üçgeninde ortaya atılan iddilar ve AK Parti içerisinde başlayan tartışmaların, 2023 seçiminde belirleyici olması muhtemeldir.
Elbette Ak Parti’nin de gerek CHP’nin ‘Gaziantep’ hamlesine gerekse genel siyasetteki duruma farklı bir proje ile cevap vermesi gerek. Artık Gaziantep gibi dinamik şehirlerin başarısı da yetmeyebilir. Bana göre CHP, Gaziantep’te ve genelde bu hız ve kararlılıkla giderse, seçim sonucu FİNİŞ’te biter.
Bu haftalıkta bu kadar. Kalın sağlıcakla...
***
SON SÖZ;
Charlie Chaplin ile başladık. Onunla bitirelim.
Charlie Chaplin, Albert Einstein’ya söyle demişti; ‘’Beni anladıkları için, seni anlamadıkları için alkışlıyorlar.’’
Sonra şöyle dedi Charlie Chaplin; ‘’Zaman en iyi yazardır. Her zaman mükemmel sonu yazar. Felsefem özgürlüğe inanmaktır, silahım gülmektir, lisanım ise kalbimin sesidir. Yüzün kiminle gülüyorsa yüreğin ona aittir.’’
***
NOT: Gazeteciliğe spor muhabirliğiyle başlamıştım. Her yazımda spor üniversitesi ve lisesi konusunu dile getirmişimdir. Bu nedenle Gaziantep’te hayata geçirilen ‘Spor Lisesi Yeni Kampüsü’nü görmek beni çok heyecanlandırdı.
Edindiğim bilgilere göre; 24 derslikli okul, 300 kişilik pansiyon, Kapalı spor salonu, Futbol, Basketbol, Voleybol, Tenis, Atletizim sahaları,12 lojman tamamlanmış. 4 futbol sahası, yüzme havuzu, jimnastik salonu, atletizm sahası da bu yıl yapılacak. Emeği geçenlere yeni yıldız adaylarımız adına şimdiden teşekkür ediyorum. Ancak, burada önemli olan bu yapıyı profesyonel takımlarımıza entegre edebilmek. Bunu başarırsak spor sanayisinde de ihracat yapan bir Gaziantep’ten söz etmeye başlarız.
Bir Yorum Bırakın