Dünya genelinde 3 milyar alıcısı olan ve yaklaşık yıllık cirosu 500 milyar doları bulan dev global sanayi haline gelen futbol, 1980’li yılların ortasına kadar sadece bir spor oyunundan ibaret iken 1990’ların başından itibaren endüstrileşme sürecine girmiştir. Gelinen süreçte futbol, sanayi işletmesi, futbol iş kolu, ticari futbol ve futbol endüstrisi şeklinde farklı kavramlarla ifade ediliyor.
***
Endüstriyel futbolun yarattığı katma değerin somut etkilerinin hızla yayılması ile yüksek bütçelere sahip futbol kulüplerinin finansal ve yönetimsel analizi ön plana çıkıyor. Finans yönetimi ve alt yapı organizasyonlarında başarılı olan kulüpler kasasını doldururken, sadece sportif başarıya odaklanan ve diğer etkenleri acemice yöneten kulüpler çoktan borç batağına battılar.
ÖRNEĞİN;
Süper Lig'deki kulüplerin 13,5 milyar TL'lik (2,3 milyar euro) toplam borcu, toplam yıllık gelirlerinin yaklaşık 4,5 katı. Geçtiğimiz günlerde TFF, Gaziantep FK ve bazı kulüplere harcama limitlerini aştıkları gerekçesiyle ihtar cezası verildiğini açıkladı. Geçtiğimiz yıl Avrupa’nın dev kulüpleri transferlerde sessiz kaldı. Önümüzdeki sezonda da seslerinin pek çıkacağını düşünmüyorum.
HALBUKİ;
Geçtiğimiz sezon İzmir'de Süper Lig'deki Göztepe yıllık 90 milyon TL civarında gelir elde ederken, Altınordu bu gelir rakamını kentte yetişen 4 gencin transfer ücretinden elde etti.. Çağlar Söyüncü, Cengiz Ünder gibi Avrupa çapında futbolcular yetiştiren Altınordu yeni yıldızlarla kasasını doldurmaya devam ediyor ve yakın gelecekte süper ligin kalıcı ekibi olacağı kesin.
***
AVRUPA GERÇEĞİ GÖRDÜ
Akademi ve profesyonel bir alt yapı olmadan finansal krizden kurtulamayacağını anlayan Avrupa’nın önde gelen kulüpleri alt yapı oyuncularına ciddi süreler vermeye başladılar. Geçtiğimiz sezon Fransa’da 23, İtalya’da 21, İngiltere’de 20, İspanya ve Almanya’da 11’er genç vitrine çıkarken bu futbolcular tam 917 resmi maçta oynadı ve 88 kez ağları havalandırdı.
***
GAZİANTEP FK, AKADEMİ KURULUŞUNU ÖNCELİK YAPMALI
Gaziantep FK Başkanı Mehmet Büyükekşi son görüşmemizde AKADEMİ konusunda ciddi bir planlama yaptıkları söylemişti. 25 Mayıs’ta Olağan Genel Kurul yapılacak ve muhtemelen Cevdet Akınal başkan olacak. Cevdet Akınal için herkes, ‘çok iyi bir insan’ diyor. Ama şunu karıştırıyoruz; İyi insan demek, iyi başkan, iyi teknik adam veya iyi yönetim kurulu üyesi demek değildir. Şayet AKADEMİ düşünüyorsanız, futbol endüstrisi konusunda deneyimli bir kadro kurarsınız.
***
Mehmet Büyükekşi göreve geldiğinde de aynı şeyi söylemiştim. Mehmet Bey de çok iyi bir insan ve Gaziantep’in yetiştirdiği nadir isimlerden. Kariyeri ve aldığı görevlere herkes saygı duydu. Ama ‘’Gaziantep FK’ya zaman ayıramazsa kendini yıpratır’’ demiştim. Nitekim çok sıkıntılı süreçler yaşadı.
***
Şimdi aynı şeyi Cevdet Akınal içinde söylüyorum. Futbol Kulübü yönetimi eskisi gibi değil. Futbol endüstrisini iyi bileceksiniz. Bol zaman ayıracaksınız. Alt yapıdan oyuncu yetiştirerek, finansal disiplini sağlayacaksınız. Yani 5-6 oyuncu alıp ligde mücadele etme ve klasik sportif başarı hedefi ile kulübün akıbeti Gaziantepspor gibi olur.
***
İYİ BİR YÖNETİM KADROSU OLUŞTURULMALI
Profesyonel Futbol Kulüp’lerinde artık teknik adam ve futbolcu kadar başkan ve yönetim kurulu üyelerinde titizlikle seçilmesi gerek. Çoğunluk sanayicilerden oluşuyor. Ama sorulmuyor; ‘Zaman ayırabilir misiniz?’ veya ‘Kulüp için bir projeniz var mı?' diye.
Gaziantep FK 25 Mayıs’ta hem başkan, hem yönetim, hem de teknik direktörünü yeniden belirlemek için düğmeye basacak. Akademi projesini hayata geçirecek bir kadro oluşturulmazsa, belki küme düşmeyiz ama asla geleceğe güvenle bakamayız.
***
ALMANYA MODELİNİ İNCELEYEREK İŞE BAŞLAMALI
2000’li yıllarda alt yapıda adeta devrim yapan Almanya bu alanda rol modeldir. Almanya modeline ilişkin ilk önce söylenmesi gereken asıl işleyiş şudur; İlgili ve istekli tüm çocukların “toplumcu yaklaşım modeli” temelinde istediği spor dalının temel eğitimini alması sağlanmıştır. Yani ülke spor modeli öncelikle “kulüp spor modeli” olarak belirlenmiş ve ulusal anlamda asıl iş neredeyse tüm çocukların spor ile buluşmaları hedeflenmiştir.
Okullar ise genel olarak sağlıklı gelişim amaçlı beden eğitimi faaliyetleri çerçevesinde ama daha çok da rekreasyonel olarak jimnastik, yüzme, atletizm ve oyunları kapsayan ve bunlar ile ilgili gün/zaman dilimleri ayrılmış şekilde yürütülmektedir.
***
GAZİANTEP’TE OKULLARDA KULÜPLEŞME ÖNEMLİ BİR ADIMDI
Gaziantep Valisi Vali Davut Gül’ün öncülüğünde okullarda kulüpleşme anlamında önemli bir adım atıldı. Ama Gaziantep FK, bir türlü bu projeye müdahil olup geliştiremedi. Derme çatma alt yapı tesisi ile kimse ilgilenmedi. Sonuç ortada, gelen teknik adam 5-6 oyuncu getirdi, gittiğinde kriz yaşandı. Sonuç olarak, hikaye uzun. Gaziantep FK bu sezon tercih yapacak. Ya AKADEMİ ya da sonu belli olan sportif başarılar.
***
SON SÖZ: Çömez yakınıyormuş: “Bize öyküler anlatıyorsun ama anlamlarını açmıyorsun.” Usta yanıt vermiş: “Biri sana meyveyi çiğneyerek ikram etse hoşuna gider miydi?” (Paul Brunton)
Bir Yorum Bırakın