Toplum olarak, içinde yaşadığımız yer küreyi ve bu yer küre içerisindeki sosyal yaşamı okunurken, hep sonuç odaklı bakarız olaylara. Aslında çözüm, sonucu doğuran faktörlerin akışında saklıdır. Toprağın altında saklı duran tohum, dev bir çınar ağacı olur. Ama yağmurun akışıdır onu büyüten. Yağmurun akışı kesilince, başka bir sonuç çıkar karşımıza; kuraklık…
Kurum, kuruluşlardaki olumlu ve olumsuz değişimleri de bu pencereden ele almak gerekiyor. Başarı veya başarısızlık bir sonuçtur. Ancak, mühim olan her iki seçeneğin akışındaki sırları çözebilmektir. Burada yapılacak değerlendirmelerde, ilk ve en önemli etken liyakat konusudur. Liyakatin tanışmadığı bir makamı, başarı veya başarısızlık kürsüsüne çıkartmak abesle iştigal olur.
BU PENCEREDEN GAZİANTEP OSB’YE BAKINCA NELER GÖREBİLİYORUZ?
1969 yılında Türkiye’de ilk defa oluşturulan organize sanayi bölgelerinden biri olan Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi, atama ile belirlenen başkanlarla bugünlere gelmişti. Ancak 2019 yılında başkanlık için öngörülen bir isim çıktı ve ‘seçim ile görev alırım’ dedi.
Kimdi bu isim?
1964 yılında Gaziantep’ in Oğuzeli ilçesinde dünyaya gelen İlk, orta ve lise eğitimini Gaziantep’te tamamlayan ve 1987 yılında Türkiye’nin akademik alanda İLK’ler ve EN’lerine imza atan Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin Kimya Mühendisliği bölümünü dereceyle bitiren Cengiz Şimşek’ten başkası değildi.
Lider yönü güçlü, alanında uzman ve liyakat sahibi yönetici adayları asla atama istemezler. Şimşek’te öyle yaptı ve Gaziantep OSB tarihinde ilk kez seçimle 2019 yılında Yönetim Kurulu Başkanı seçildi. Elbette öncesinde, 1989 yılında Gaziantep Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’nde Müdür Yardımcısı olarak göreve başladı. 1993 yılından 2013 yılına kadar OSB’de Bölge Müdürü olarak başarılı bir şekilde çalışmalarına devam etti. 2013-2019 tarihleri arasında GAOSB’de Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev aldı. Gaziantep OSB’deki görev süresince, asansör kullanmadan, merdivenleri tek tek çıkan Şimşek, tabuları yıkmakla kalmadı, liyakatin gücünü hayata geçirdiği projelere de yansıttı.
GAZİANTEP’TE KAÇ TANE ODTÜ’LÜ YÖNETİCİ VAR?
Şimdi bu satırları okurken içinden, ‘’Şimşek’e methiyeler düzmüş’’ diyenler olabilir. Saygı duyarım. Ama şu soruyu da sorarım; Gaziantep’te kaç tane ODTÜ’lü yönetici veya siyasetçi var?. Kıbrıs mezunlarını saymıyorum dahi. Burada mesela Cengiz, Ahmet veya Mehmet değil. Liyakat ile merdivenleri tırmanarak, göreve gelen birkaç isim dahi söyleseniz ikna olurum.
GAZİANTEP OSB’DE NELER YAPILDI, NELER YAPILAMADI?
Şimdi, Cengiz Şimşek’in ODTÜ tecrübesi ile teorik ve pratik zekasının kent sanayisindeki izdüşümüne parantez açalım. Cengiz Şimşek aslında ‘seçim’ diyerek büyük bir risk aldı. Çünkü, yeniden seçilmek için geçmişte yapılmayan işler başarmak zorunda kalacağını biliyordu. Atama ile gelenler için böyle bir risk asla söz konusu değildir.
Gaziantep’te boğaz yok, deniz yok, savaş bölgesinin sınırında ihracat yapan bir OSB’yi yönetmek gibi zor ve meşakkatli bir göreve seçildi. Üzerine pandemi sürecini yaşadı. Ekonomik daralmalar ve krizleri yönetmeye çalıştı. Kısacası, alt kademelerde görev yaptığı dönemde yüzleşmediği sorunlara, çözüm aramak zorunda kaldı.
İLK HAMLELERİNDE NELER YAPABİLECEĞİNİ GÖSTERDİ
Dünyadaki teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek, Ar-Ge, inovasyon, dijitalleşme ve markalaşmaya yatırım yapılmasına öncülük ederek, sistemin harcını çok sağlam temeller üzerine attı. Enerji fiyatlarındaki zamlarda şikayet yerine çözüm üretti ve ülke genelinde Güneş enerjisine en hızlı izin veren OSB Başkanı oldu. Bürokrasiyi iyice azalttı. Şu anda Gaziantep’te, sanayicilerin faydalandığı güneş enerjisi santrallerinin toplam gücü 180 megawatt oldu. Bu hayal edilemeyecek bir rakamdır.
FIRAT SU PROJESİ AKIL ALMAZ BİR İŞ
Gaziantepli sanayicilerin su hayali gerçekleştirecek olan Fırat Nehri’nin suyunu 100 kilometrelik mesafeden Gaziantep Organize Bölgesi’ne getirilecek olmasını, ‘hayalin gerçeğe dönüşü’ diye tanımlasak abartmış olmayız.
Diğer yandan, Türkiye ekonomisinin Süper Ligi olarak nitelendirilen ISO 500 listesine giren Gaziantepli firma sayısının her yıl artması, otoyol, OFSİM, Semt Polikliniği, ÇARŞI, ve yenilenebilir enerji projeleri bana göre diğer kentlerin gıpta ile baktığı projeler oldu. Yaklaşık 2 milyarlık bir yatırımın yapıldığı Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde birçok proje 2023’ün ilk aylarında hizmete açılacak.
Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde, neler yapılamadığı konusundaki en önemli detay hizmet binasıdır. İhracat rekorları kıran ve İLK’ler EN’lerle anılan bir sanayi kentinde OSB’nin bu başarılara yakışmayan bir binası var. Yeni dönemde devasa toplantı salonları, uygulama atölyeleri, ARGE bölümleri, misafirhaneleri ve daha birçok yönüyle 5 yıldızlı bir yönetim binası yapılmasını umut ediyorum.
SONUÇ OLARAK;
Gaziantep OSB, kentimiz için bir sanayi bölgesinden öte bir değere sahiptir. Bu kentin sporunda, eğitiminde ve sosyal yaşamında bir arıza olduğunda kapısını çaldığımız Gaziantep OSB’nin istihdamda, üretimde ve ihracatta daha da büyümesi bu kenti yaşanılabilir kılacaktır. Gaziantep OSB’de ODTÜ’lü Cengiz Şimşek döneminde hayata geçirilen önemli projelerde Gaziantep modelinin katkısını da pas geçmemeliyiz. Gaziantep Valisi Davut Gül, Milletvekilleri, bakanlar, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve OSB yönetiminin her büyük projede Ankara’ya ortak akılla çıkarma yapması da kentimiz adına guru verici bir tablodur.
YENİ DÖNEM HAYIRLARA VESİLE OLSUN
Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde seçim geleneği yeni dönemde de devam edecek. Gaziantepli sanayiciler, 22 Kasım 2022 Salı günü sandık başına gidecek. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (GAOSB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Müteşebbis Heyetinin belirlenmesi için yapılacak genel kurulda 1200 civarında sanayici oy kullanacak. Tek liste ile yapılması beklenen seçimlerde GAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Şimşek’in yeniden aday olacağı aşikar. Şimdiden seçilecek yönetime başarılar diliyor ve ülkemize ve kentimize hayırlı olmasını diliyorum.
SON SÖZ:
Kunduracının önünde çiftçinin aleti, köpeğin önünde saman, eşeğin önünde kemik, bir şey ifade etmez. Liyakat olmadan kazanılan, müstahak olmadan kaybedilir. Ne mutlu o insana ki, kendi liyakatinden bahsetmeyecek kadar mağrurdur! (Mevlana)
Bir Yorum Bırakın