Tarihi yalın haliyle ele almak çoğu zaman yanıltır ve sonuç vermez. Mühim olan tüm süreci birleştirerek büyük resmi okuyabilmektir. Balık hafızalı da değilseniz, bu okuma esnasında öyle ilginç detaylar yüzünüze çarpar ki, beyin loplarınız isyan eder olup bitene…
Nasıl mı?
Hemen anlatayım;
TARİH 2003
Ak Parti yeni kurulmuş ve Gaziantep teşkilatı ilk kongresine hazırlanıyor. Ökkeş Eruslu ve Ahmet Uzer’in önderliğindeki Ak Parti, Nejat Koçer’in başkan olduğu Gaziantep Sanayi Odası’ndan randevu istiyor. Koçer, nazik bir şekilde ‘’ODAYI SİYASETTEN UZAK TUTACAĞIZ’’ söylemiyle randevu vermiyor. Sanayi odası bu anlayışı uzun bir süre devam ettiriyor. Yıllar sonra GSO duruşunu koruyor ama NEJAT KOÇER AK Parti’den milletvekili oluyor. Randevu mevzusu o dönem, ÖKKEŞ ERUSLU ve AHMET UZER başta olmak üzere Gaziantep’te partiyi çocuk gibi büyütmek için büyük emekler sarf eden isimlerin ağırına gitmişti.
TARİH 2020
Ak Parti’nin 17 yıl önce açamadığı kapıyı bu kez DEVA Partisi çalıyor. Gaziantep Sanayi Odası kapıyı açıyor ve DEVA Partisi Genel Başkanı ALİ BABACAN, GSO başkanı ve yönetimi kurulunu ziyaret ederek adeta bir TABUYU yıkıyor. Yıkmakla kalmıyor geçmiş dönemde AK Parti ile seçim dönemlerinde randevu krizi yaşayan Gaziantep Ticaret Odası’nın kapısını da SİYASETE açmayı başarıyor. Bununla da yetinmiyor. Gaziantep’te TMMOB’a bağlı odaları İMO’nun ev sahipliğinde ziyaret ederek, sadece Gaziantep’te değil ANKARA’da da uzun süre tartışılacak buluşmalara imza atıyor.
Bu resimler arasındaki 7 farkı bulmak için alim olmaya gerek yok sanırım. Ancak detayları okuyabilmek ve kaleme dökmek için sosyoloji, felsefe ve siyasetin ilmine başvurmak kaçınılmaz olur.
ÖYLE İSE DETAYLARDAN BAŞLAYALIM;
BİRİNCİ DETAY; Ak Parti’nin ret edildiği GSO’da kapıların DEVA’ya açılmasını, oda yetkilileri ‘’DÜN DÜNDÜR, BUGÜN BUGÜNDÜR’’ diyerek durumu açıklayabilir. Ama bundan sonraki süreçte diğer siyasi parti randevularına da peşinen ‘EVET’ demiş olurlar. Yani siyaset kapıyı çaldı bir kere…
İKİNCİ DETAY; Gaziantep Ticaret Odası’da yıllarca siyasetten fiziken uzak bir anlayışı benimsedi. Hatta seçim dönemlerinde Ak Parti ve diğer siyasi partilerle randevu krizleri de yaşandı. GTO yetkililerinin DEVA Partisi’ne randevu vermesinin bazı gerekçeleri olabilir. Ama bu gerekçe muhakkak tüm siyasi partileri kapsamalıdır.
ÜÇÜNCÜ DETAY; Bu tür buluşmalara oda başkanları kişisel irade kullanarak iş adamı kimliğiyle katılabilir. Ama buluşma yeri görev yaptığı oda olmaz, olmamalı. Mesela KEMAL KILIÇDAROĞLU Gaziantep’e geldiğinde farklı bir mekanda toplantı düzenledi. Oda başkanları, sanayici ve iş adamlarını davet etti. O davete gidenlere kimse ‘’neden gittin?’ diye hesap sormadı, sormamalı da…
DÖRDÜNCÜ DETAY: Ali Babacan bu ziyaretlerle bazı ezberleri bozsa da, kendi büyüsünü de bozdu. Çünkü, mesele ziyaret ise, benim ilk aklıma gelen GAOSB ve GAİB olurdu. Odaların ayağına gitmek hoşgörü açısından takdir edilebilir ama PROTOKOL ANLAYIŞINA GÖRE YANLIŞ bir stratejidir. Genel bir toplantı yaparak, kentin sanayi ve iş dünyasındaki tüm katmanlarını davet etseydi, Gaziantep’ten güzel bir algı ile ayrılırdı. Ancak madalyonu çevirdiğimizde; karşımıza DEVA’nın İl Başkanı Ertuğrul Kaya çıkıyor. Kaya, siyasi tecrübesi ve zekası ile adeta dakika bir gol bir yaptı. Konuya bu açıdan baktığımızda bu ziyaretler elbette stratejik bir aklı selimin ürünüdür. Yıllarca Ak Parti’de önemli mevkilerde görev yapan Ertuğrul Kaya’nın DEVA ile kent siyasetine ciddi bir heyecan getireceği aşikar. Ak Parti işte bu noktada ciddi bir özeleştiri yapmalı.
BEŞİNCİ DETAY; TMMOB’a bağlı odalar Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası ev sahipliğinde Babacan’ı ağırladılar. DEVA il kongresinin yapıldığı otelde gerçekleştirilebilecek bu buluşma ne amaçla İMO’nun fiziki mekanında yapıldı? Seçimlerde Ak Parti’nin karşısına aday çıkartacağını ima eden GÖKHAN ÇELİKTÜRK, Babacan’ı başkan olduğu İMO’nun binasında ağırlayarak birlerine mesaj mı göndermek istedi? Diye düşünmeden edemiyorum.
ALTINCI DETAY; TMMOB’a bağlı odaların Ali Babacan ile buluşmasına her fırsatta ‘’odalar siyaset dışı kalmalı’’ diyen EMO Başkanı da diğer odaları gibi buluşmada hazır bulundu. Hatırlarsanız bu odanın eski başkanı Ak Parti’de Şehitkamil İlçe Başkanlığı yapan HALİL UĞUR idi. Bilmem anlatabildim mi?
YEDİNCİ DETAY; Tabi bu buluşmaların birde TMMOB ve TOBB genel merkez düzeyindeki yansımaları var. Ankara’dan ‘AFERİN’ mi gelecek, yoksa bir TENKİT mi gelecek tahmin etmek güç.
Sekizinci detayı yazmak için kenti ve bu buluşmaların yansımalarını dinlemem ve izlemem gerek.
Gerçek olan şu ki;
Ezberler bozuldu.
Söylemler havada kaldı.
…VE
Odalara siyaset girdi.
Bakalım dışarıya kim veya kimler ÇIKACAK!?
SON SÖZ
"Politikada hiçbir şey kazayla olmaz. Olmuşsa, öyle planlanmıştır."
Franklin D. Roosevelt
Bir Yorum Bırakın