Dünyanın hızla küresel bir köye dönüşmesi, teknolojik ilerleme ve gelişmelerin yaşamsal alanda yeni ihtiyaçlar doğurması, ülkemizde kentlerin en büyük mülki amiri olan valilerimizin görevlerini şüphesiz daha önemli bir hale getiriyor.
***
Bu bağlamda Gaziantep gibi, kozmopolitik bir nüfusa sahip, aldığı göçle yaşamsal alandaki ihtiyaçları değişkenlik gösteren ve güçlü potansiyeli olan kentleri yönetmek son derece zordur. Gaziantep eski valilerinden Muammer Güler ve Ali Yerlikaya’nın Gaziantep sonrası İstanbul gibi bir metropole vali olarak atanmaları tesadüf değildir. Bu yüzden Gaziantep’e atanan valilerden beklentiler her zaman yüksek olmuştur.
***
Bu hafta Gaziantep Valisi Davut Gül’ü köşeme konuk ettim. Vali Davut Gül’ün merkezi ve yerel projelerle kentin sosyal hayatına dokunuşlarını sizler için araştırdım ve kaleme aldım.
VALİ DAVUT GÜL GÖREVE GELDİĞİNDE NE SÖYLEMİŞTİ?
6 Kasım 2018 tarihinde göreve gelen Vali Davut Gül, kurum yöneticileri ve basın mensuplarıyla ilk buluşmasında, kente hizmet için çalışacağının mesajını vererek, kurum amirlerine 'Vali söylerse yaparız' denilmemesini, bu çerçevede hangi konu varsa şimdiden talimatımdır; ‘’benim söylememle yapılabilecek her şeyi yapalım" açıklamasını yapmıştı.
***
HALKA NASIL DOKUNACAĞINI BİLİYOR
Vali Davut Gül, kentteki ilk gününde, Ali Nacar Camisi'nde kıldığı sabah namazı çıkışında çay ocağında vatandaşlarla görüşerek çay ikram etmişti. Aslında o gün, halkla sürekli diyalog halinde olacağının da mesajını vermişti. Nitekim, İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan AÇIK KAPI SAHADA PROJESİ ile 40 bin 48 hane ziyareti gerçekleştirilmiş, toplam 40 bin 314 başvuru sonuçlandırılmış. Ayrıca proje dahilinde bin 42 asker ailesi evinde ziyaret edilerek istek ve talepleri alınmış.
***
İLETİŞİMDE ÇAĞA UYGUN DEĞİŞİMLER YAPMIŞ
Vali Davut Gül, ilk yılında tüm kesimlerden yüzlerce insanı makamında kabul etti. Ziyaretçileri makam koltuğunda oturarak değil, misafir koltuklarında ağırlarken, kentle arasındaki mesafeleri hızla eritti.
Bana göre, Vali Davut Gül’ün bu Kent'e kazandırdığı en önemli şeylerden birisi ‘’DOĞRU VE HIZLI İLETİŞİM MODELİ’’ olmuştur. Sosyal medyada vatandaşın direk iletişim kurabildiği Vali Davut Gül’ün, bu anlayışı kaymakamlar, kurum müdürleri, valilik özel kalemi ve basın müdürü tarafından da başarılı şekilde uygulanınca, halkın derdiyle dertlenmenin çağa uygun bir modeli inşa edilmiş. Vatandaş direk olarak sorununu iletiyor ve anında cevap alıyor.
***
YARDIMLAŞMADA GİZLİLİĞİ ESAS ALAN PROJELER KARŞIMIZA ÇIKIYOR
Vali Davut Gül, kentte yardımlaşma ve dayanışmada gizliliği esas alan ve Osmanlı’ya dayanan yardım modellerini hayata geçirmiş. Yani tam anlamıyla, ‘’ALAN EL, VEREN ELİ GÖRMÜYOR’’
MESELA;
2019 ve 2020 yılında hayata geçirilen KURBANTEP PROJESİ ile hayırseverler tarafından yapılan bağışlarla kesilen kurbanlar, kavurmaya dönüştürülerek Gaziantepli ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırılmış.
ZİMEM DEFTERİ PROJESİ İLE;
22 mahallede, 200 bakkalın, 2 milyon TL değerindeki, 62 mahallede, 210 tüp gaz bayinin, 2 milyon TL değerindeki, 400 bakkal ve 120 pide fırınındaki veresiye defterleri satın alınarak, 29 bin 500 ailenin borcu ödenmiş, toplam 5 milyon 200 bin TL’lik veresiye borcu kapatılmış. Elektrik borçlarının da aynı sistemle ödendiği projeden 15 bin 500 vatandaş faydalanmış.
***
BİR ÇOCUK BİR DİLEK KAMPANYASI ile devletin şefkat eli kimsesiz ve yetim çocuklara dokunmuş. Hayırsever vatandaşlar, belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının katkıları ile 3 bin yetim/öksüz çocuk bayrama mutlu girmişler. Kampanyada 2021 yılında dilekleri gerçekleştirilecek çocuk sayısı ise 2 bin 300 olarak hedeflenmiş.
***
Gaziantep Valiliği, Şahinbey Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Şahinbey Belediyesi işbirliğinde hayata geçirilen YETİM ÖKSÜZ AİLELERE SOSYAL KONUT PROJESİ ile dar gelirli yetim ve öksüz ailelere konut edindirilmesi hedeflenmiş. Şahinbey Belediyesi tarafından 200 Bin TL bedel ile ayrılan 100 konutun 60 Bin TL’si SYDV tarafından 140 Bin TL’si hayırseverler tarafından karşılanmış. Proje ile 100 aile konut sahibi olmuş.
***
EĞİTİM ÖNCELİKLİ PROJELER KARŞIMIZA ÇIKIYOR,
Vali Davut Gül, eğitimde fiziki şartlarla birlikte diğer etkenlerinde beraber gelişmesi adına önemli projeler hayata geçirmiş.
‘’Gazişehir Öğrenci Meclisleri Projesi’’ ile bin 164 okulda Gazişehir Okul Meclisleri, 9 ilçede Gazişehir İlçe Meclisleri, İl’de Gazişehir İl Meclisi oluşturulmuş. Kurulan meclislerde toplam 44 bin 418 öğrenci ve 22 bin 156 öğretmen görev alırken 4 bin 934 etkinlik gerçekleştirilmiş. Resmi okullara toplamda 199 bin 454 kitap dağıtımı yapılarak, tüm okullardaki kütüphanelerde özel TÜBİTAK kitaplığı oluşturulmuş.
***
Gençlerin özellikle teknoloji alanında gelişimlerine katkı sağlayacak 6’sı il merkezi, 2’si ilçelerde olmak üzere toplam 8 adet DENEYAP atölyesi tamamlanmış. Atölyelerde eğitim görecek 4, 5 ve 8. sınıflardan 32 bin öğrenci giriş sınavına başvuruda bulunmuş, 960 öğrenci 4 yıl eğitim almaya hak kazanmış.
***
Türkiye’nin ilk Çocuk Üniversitesinin kurulmasına 10 Ağustos 2020 tarihi itibarı ile başlanmış. Bina yapımının 2021 yılı içerisinde bitirilmesi hedefleniyor. Hayırseverlerin desteğiyle, 4-6 yaş çocukların eğitim göreceği Müftülük Anaokulu yapımına yönelik olarak, toplamda 7 Müftülük Anaokulu ilimize kazandırılmış. Yine hayırseverlerimizin katkılarıyla 14 Cami, 3 Kur’an Kursu, 1 Öğrenci Yurdu, 1 Aile ve Dini Rehberlik Merkezi olmak üzere toplamda 19 yeni eser inşa edilmiş.
***
EĞİTİM VE SPOR BİR ÇATIDA TOPLANMIŞ
Vali Davut Gül, öğrencilerin sportif alanda da aktif rol oynamalarının önünü açmış. 2018 ile 2020 yılları arasında 752 okulun kulüpleşme aşamasını tamamlanmış.
2018-2019 eğitim öğretim yılında 21 bin 980 olan lisanslı sporcu sayısı, 2020-2021 eğitim öğretim yılı itibari ile 170 bin 350’si öğrenci olmak üzere 295 bine ulaşmış.
Okul spor kulüplerine 1.2 milyon Büyükşehir Belediyesi, 3 milyon YİKOB olmak üzere toplamda 4.2 Milyon TL tutarında malzeme desteği, 572 okul spor kulübüne ise 1 Milyon 775 bin TL nakdi destek verilmiş.
***
SPOR ŞEHRİ GAZİANTEP PROJESİ SÖYLEMİNİN İÇİ DOLDURULMUŞ
16 Şubat 2019 yılında imzalanan protokol kapsamında; 13 havuz, 42 spor salonu, 200 okul bahçesine voleybol ve basketbol sahası kentte kazandırılmış. Şahinbey Belediyesi ile okullara halı saha, basketbol sahası ve bocce sahası yapımı için protokol imzalanmış.
***
PANDEMİ SÜRECİNDEKİ DOKUNUŞLARI TAKDİR EDİYORUM
Vali Davut Gül’ün, Gaziantep gibi zor bir kentte sosyal yaşama dokunuşlar yaparken, hesapta olmayan pandemi sürecinde de hızlı kararlar alması önemliydi.
Bu süreçte, GÖNÜL SEFERBERLİĞİ PROJESİ ile toplamda 400 bin haneye ayni ve nakdi yardımı, pandeminin başından bu yana ortalama 100 bin haneye de sıcak yemek yardımı yapılmış.
***
Gaziantep Valiliği koordinasyonunda Vefa Sosyal Destek Grubu, Büyükşehir Belediyesi, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri ve Naksan Holding ile birlikte 15 milyon maske, 15 günde sorunsuz bir şekilde üretilerek vatandaşa ücretsiz bir şekilde ulaştırılmış.
***
ASKIDA TABLET KAMPANYASI ile uzaktan eğitim alan öğrencilere 100 bin tabletin 87 bin 158’i Büyükşehir Belediyesi, Şehitkamil ve Şahinbey Belediyeleri ile birlikte temin edilerek öğrencilere dağıtılmış.
***
DEZAVANTAJLI BÖLGELER MERCEK ALTINA ALINMIŞ
Gaziantep’in marka şehir olabilmesi için kentin tüm bölgelerinin aynı hızla gelişmesi ve yaşamsal kalitesinin eşitlenmesi gerektiği sürekli dillendiriliyordu. Vali Davut Gül, HAYAT PROJESİ ile bu alanda da önemli bir değişimin önünü açmış.
Hayat projesi kapsamında Gaziantep İl Merkezinde dezavantajlı mahallelerde belirlenen muhtemel kamulaştırma alanları Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Merkez İlçe Belediyeleri tarafından kamulaştırılıyor. Bu alanlara başta okul olmak üzere, okul bahçesi veya çevresinde sportif, sanatsal ve kültürel alanlar yapılıyor. Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerinde toplam 27 mahallede çalışmalar başlamış.
***
Diğer yandan bu mahallelerde MAHALLE ÇALIŞMA ATÖLYELERİ PROJESİ kurulması için adım atılmış. Proje ortakları ile birlikte dezavantajlı mahallelerde çalışmak isteyen kadınlar için üretime katkı sunacakları atölyeler kurulmuş ve bu atölyeler sektör firmalarına üretim yapmaya başlamış.
***
RUMKALE CAM TERAS PROJESİ BÖLGENİN CAZİBESİNİ ARTTIRACAKTIR
Gaziantep Valiliği koordinasyonunda Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından yürütülen Rum Kale’de yapımına başlanan ‘CAM TERAS PROJESİ’ bölgenin cazibesini değiştirecek bir hamle. Yine KARKAMIŞ ÖREN YERİ GİRİŞ VE KARŞILAMA MERKEZİ PROJESİ’nin de Temmuz ayı gibi bitirilmesi bekleniyor.
***
KÖYLERDEKİ YAŞAM KALİTESİNİN YÜKSELTİLMESİ GELECEK ADINA ÖNEMLİ
Yeni Dünya Düzeni’nde şehirlerdeki hızlı nüfus artışı ciddi sorunlar oluşturuyor. Gaziantep Valiliği’nin ‘’KÖYÜMDE YAŞAMAK İÇİN BİR SÜRÜ NEDENİM VAR’’ ve ‘’ BARAK GES SULAMASI PROJESİ’’ BU AÇIDAN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR.
Bu proje sayesinde, Küçükbaş hayvan sayısı 1 ila 100 baş olan işletmelere faizsiz kredi imkanı sağlanmış. Yetiştiricilere Ziraat bankası tarafından faizsiz 100 bin TL yatırım kredisi kullandırılıyor. Şu ana kadar bin 756 başvuru yapılmış ve 53 yetiştirici kredi kullanmış ve toplamda 3 bin 352 baş damızlık koyun alınmış.
Diğer yandan birçok köyü içinde barındıran Barak Ovası’nın sulanabilmesi amacıyla 5 MW'lık Güneş Enerji Santrali (GES) Tesisi Yapımı Projesi onaylanarak ihale aşamasına gelmiş. Barak Sulaması Projesi GES Santrali tamamlandığında sulama maliyetinde yüzde 50 tasarruf sağlanacağı öngörülüyor.
***
ÖZETLEMEK GEREKİRSE
Gaziantep Valisi Davut Gül, ilk günkü söyleminin eyleme dönüştürmede başarılı bir grafik çizmiş. Bakanlık destekli projelerin yanı sıra, kentin dinamiklerini de hareke geçirmeyi başaran Vali Davut Gül, eğitim, spor, kültür, turizm alanında önemli projeleri kentte kazandırmış. Öğrencilerin sosyal yönünün geliştirilmesi, kadınların üretime dahil edilmesi, dezavantajı mahallelerdeki vatandaşların, devletin şefkat eliyle temas etmesi adına hayata geçirilen projeleri değerli buluyorum.
ÖNERİLERİM;
Gaziantep’in eğitimdeki başarısının iyileştirilmesi adına yapılan çalışmaları değerli buluyorum. Ancak, Gaziantep sanayi kenti ve meslek okullarının yaygınlaştırılarak ’GENÇ İŞ ADAMALARI AKADEMİSİ’ ile profesyonel genç iş adamları yetiştirilebilir.
***
Gaziantep, göç hızında İstanbul’dan sonra ikinci şehir. Bu nedenle artan nüfus konut, eğitim başta olmak üzere yeni sorunları da beraberinde getiriyor. Bir dönem İstanbul’da nüfus kotası uygulaması tartışılmıştı. Gaziantep’in’de bu konuyu masaya yatırarak ilgili bakanlıklara bir rapor hazırlayabilir.
***
Gaziantep’e memurlar, öğrenciler, akademisyenlerin neden gelmek istemediği masaya yatırılarak, bu konuda araştırma yapılabilir. Bu konuda ev kiralarının yüksek olması bir etken olarak gösteriliyor.
***
Gaziantep’te yapılması düşünülen çalışmalarda üniversitelerin daha fazla rol alması sağlanmalı. Bu konuda her üniversitemizden belirlenecek temsilcilerle ‘’AKADEMİK BİR TAKIM’ oluşturulabilir.
***
SON SÖZ;
Zaman geçtikçe nesiller sürekli değişiyor,yenileşiyor. Her nesil, kendisiyle birlikte yeni kavramlar, söylemler, yeni ihtiyaçlar ve talepler geliştiriyor. Yeni nesillere artık eskimiş,zaman aşımına uğramış yönetim biçimleri ve yasalar zorunlu uygulanamaz.
Bir Yorum Bırakın