Kentler yaşayan varlıklardır. Gelişen dünyada, şehirlerin rekabet gücünün arttırılması ancak akılcı eylem planlarıyla mümkün olabilir. Ancak, uzun vadeli planların yanı sıra şehirlerinde güncellenmeye ve yenilenmeye ihtiyacı vardır. Gaziantep gibi sürekli göç alan kentlerde bu ihtiyaç sürekli artmakla birlikte, zaman zaman farklılıklarda göstermektedir.
Geçtiğimiz haftalarda kaleme aldığım ''Gaziantep Yaşanabilir bir kent mi? başlıklı yazımın ardından gerek telefon gerekse mail yoluyla çok sayıda geri dönüşüm aldım. Temel sorun ve beklentilerde çok büyük farklılar yok. Kış mevsimin yaklaşması nedeniyle bazı kaygılar var.
Bir kentte gittiğinizde, yolların genişliliği, kaldırım ve asfaltların durumu, temzlik, aydınlatma ve son yıllarda da akıllı şehir uygulamaları, ilk izlenim için önemli bir gösterge olur. Gaziantep'e ilk kez gelen birisi gibi, şöyle bir şehir turu attığınızda yaşamsal alandaki sorunları rahatlıkla tespit edebiliriz.
BAŞLICA SORUN TRAFİK...
Gaziantep'te kavşak düzenlemesi, sol ve sağa dönüş yasaklarıyla trafik sorununun çözülemediği acı bir gerçek. Bu sorunun, artan nufüs ve araç sayısı ile 5 yıl sonra çözümü daha da zorlaşacak bir hal alacağını herkes öngörüyordur
Bu nedenle ivedi şekilde ''TRAFİK SEMPOZYUMU'' yapılmalı. Kentteki ototpark ihtiyacı tespit edilmeli ve yeni otoparklar oluşturulmalı. Bisiklet kullanımı yaygınlaştırılmalı. Çevre bağlantı yollarının kullanımı yaygınlaştırılmalı. Ancak, şuan KÜSGET&Havaalanı, Havaalanı&Karataş ve Karataş&İpek Yolu bağlantı yolları gece yarısı karanlık.
ELEKTRİK KESİNTİLERİ VE AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI...
Geçtiğimiz kış yaşanan kesintiler bu yılda vatandaşları tedirgin ediyor. İlgili firmanın kesinti öncesi bilgilendirme yapmaması, içinde bulunduğumuz iletişim çağında kabul edilir bir durum değil. Kesintiler geçtiğimiz yıl ağaçların kar yağışı nedeniyle tellerin üzerine devrilmesi kesintilere gerekçe gösterilmişti. Bu yıl kesinti olmamamsı için tedbirler alındı mı? Faturtayı ağaçlara keserken, elektirik tellerinin yer altına alınması gerektiğini ifade eden olmadı malesef.
Ağaçlandırma konusunda da vatandaş, kent merkezine kokulu ağaçların donatılmasını istiyor.
TÜKÜREN KALDIRIMLAR VE RÖĞAR KAPAKLARI
Kent merkezi ve yakın çevresinde 1 saat araçla, 1 saat yaya olarak tur attığınızda, birçok sürpriz ile karşılaşmanız mümkün. Özellikle kış aylarında kaldırım taşları arasında biriken sular her adımınızda üzerinize tükürüyor.
Asfalttan 10-15 santimetre yukarıda olan ve araç lastiklerini hırpalayan RÖĞAR kapakları ise Akıllı Şehir modellerinin konuşulduğu bu çağda halen yaşamsal bir sorun olarak karşımızda duruyor.
ASFALT VE YAMA ÇALIŞMALARI İÇİN GEÇ KALINIYOR
Malumunuz sıcak asfalt dönemi sonbaharda biter. Kışın soğuk asfalt yaparılır. Bu model kalıcı olmamakla birlikte yağışlara dadayanıksızdır. Gaziantep'te şuan birçok bölgede yer yer çukurlar var. Bu bölgeler sıcak günlerde asfaltlanmalı veya yama modeli ile tamir edilmeliyidi. Araçlara ciddi zarar veren bu çukurlar kazalara da davetiye çıkarıyor.
SONUÇ OLARAK;
Gaziantep'te, kış mevsiminin çile haline dönüşmemesi için acilen bir kriz masası oluşturulmalı. Belediye başkanları koordineli şekilde kenti elden geçirmeli. Diğer yandan uzamanlar kış aylarında COVİD 19 vakalarının artacağını öngörüyor. Bu konu da oluşturulacak kriz masasında ele alınmalıdır.
SON SÖZ
İnsanlığa hizmet insanın en özgür eylemidir ve onun aracılığıyla insan verme ihtiyacını ifade eder ve menfaat gözetmeden eyleme dönüştürülen bu davranışlar sayesinde kazanılan bilinç, insanı sağlıklı ve neşeli kılar. Delia Steinberg Guzman
Bir Yorum Bırakın